okt 172014
 

Leidse Hutspot

Leidse Hutspot – Lekker zelf hutspot maken, volgens het ouderwetse Leidse hutspot recept.

Leidse Hutspot Ingrediënten

Voor de hutspot

  • 1 kilo aardappels
  • 750 gram winterwortelen
  • 300 gram uien
  • enkele eetlepels melk
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • zout en peper

Voor het vlees

  • 600 gram magere runderlappen
  • 80 gram boter
  • 1 kleine ui, fijngesnipperd
  • snufje tijm
  • 2,5 dl. rode wijn, op kamertemperatuur
  • 2,5 dl. bouillon, op kamertemperatuur
  • zout en peper

Leidse Hutspot Recept

  • Begin met het vlees, dit duurt het langste
  • Zet de braadpan op het vuur en laat hierin de boter bruin worden
  • Bak het rundvlees op hoog vuur aan alle kanten bruin
  • Bestrooi hierna het vlees met wat zout en peper
  • Bak de fijn gesnipperde ui even mee
  • Zet het vuur laag
  • Voeg hierna de tijm, de wijn en de bouillon toe
  • Leg het deksel op de pan en laat het vlees zo’n twee uur sudderen
  • Schil de aardappelen, was deze en snijd ze in stukken
  • Kook de aardappelen gaar in weinig water met wat zout in ongeveer 20 minuten
  • Schil de winter wortelen en snijd deze in blokjes
  • Pel de uien en snijd deze in ringen of in halve ringen
  • Kook de wortelen en de uien in een tweede pan gaar, in water met wat zout
  • Maak van de gaar gekookte aardappels een aardappelpuree, door er wat melk doorheen te roeren
  • Voeg hieraan de peterselie en wat peper toe
  • Laat de wortels en de uien uit de andere pan goed uitlekken en schep deze door de aardappelpuree
  • Zodra het rundvlees mooi zacht is, schep deze uit de koekenpan
  • Zeef de jus
  • Serveer de hutspot met het vlees en geef de jus er apart bij
okt 052014
 

Vijfschaft Hutspot

Vijfschaft Hutspot – Een heerlijk recept Vijfschaft, met vijf hoofdingrediënten, namelijk bruine bonen, winterwortel, ui, appel en aardappels. Dit is ook meteen de verklaring van de naam Vijfschaft, die vooral in het midden van ons land erg traditioneel en bekend is.

Vijfschaft Hutspot Ingrediënten

  • 175 gram bruine bonen
  • 500 gram winterwortel
  • 250 gram ui
  • 100 gram rookspek
  • 1 grote zure appel
  • 500 gram aardappels
  • aardappelmeel
  • peper en zout

Vijfschaft Hutspot Recept

  • Was de bruine bonen enkele malen en zet deze de nacht tevoren in ruim water in de week
  • Neem een redelijke grote pan en zet de bruine bonen in het weekwater op, maar zorg ervoor dat de bruine bonen net onderstaan (gooi het teveel aan weekwater weg)
  • Laat de bruine bonen een half uur zachtjes koken
  • Maak in de tussentijd de winterwortelen schoon door deze te schillen, te wassen en in stukjes te snijden
  • Pel de uien en snipper deze
  • Schil de aardappelen, was deze en snijd de aardappels in stukken
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in partjes
  • Voeg de wortel, de ui, de appel en de aardappels nadat de bruine bonen ongeveer 30 minuten hebben gekookt toe
  • Voeg zout en peper naar eigen smaak toe
  • Leg het deksel op de pan en kook het geheel van de vijfschaft opnieuw 30 minuten
  • Bak de spekjes uit in een droge pan, totdat deze lichtbruin en knapperig zijn geworden
  • Giet hierna de bruine bonenschotel af
  • Neem een klein kommetje en doe hierin een schepje aardappelmeel en wat water
  • Roer dit totdat er een papje ontstaat
  • Bind de vijfschaft met bruine bonen met het aangemaakte aardappelmeel
  • Naar eigen keuze kan dit hutspot recept zo worden gegeten, of gestampt als hutspot
  • Strooi de uitgebakken spekjes erover uit
  • Serveer deze schotel zo warm mogelijk

Vijfschaft Hutspot Tips

  • Het is ook mogelijk om in plaats van gedroogde bruine bonen, bruine bonen uit blik te gebruiken. Laat deze dan goed uitlekken en voeg bruine bonen uit blik pas op het laatst toe aan de Vijfschaft
  • Om dit gerecht verder uit te breiden, kan er van deze Vijfschaft een Zevenschaft worden gemaakt. Leuk en Lekker! Gebruik dan meerdere bonensoorten, namelijk bruine bonen, witte bonen en kievitsbonen in gelijke hoeveelheden. De aardappels kunnen eventueel worden weggelaten, maar dat hoeft niet.
  • Als vlees smaakt een gebraden worst er heel goed bij

Meer Winterskost

dec 132013
 

Hutspot Recept

Hutspot Recept  - Een lekker hutspot recept, uiteraard met winterpeen, gekookte aardappels en ui, maar ook met wat extra ingrediënten, zoals een knoflookje, wat spekjes en 1 klein Spaans pepertje voor de pit. Een hutspot recept volgens grootmoeder, dus lekker lang stoven op laag vuur om alle smaken heerlijk in elkaar te laten trekken.

Hutspot Recept Ingrediënten

Voor 4 tot 6 personen hutspot maken – voor een grote pan hutspot

  • 400 gram winterwortelen (winterpeen)
  • 250 gram uien
  • 400 gram aardappelen
  • 1 kilo rundvlees
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram vet spek
  • 1 Spaans pepertje
  • zout en peper

Hutspot Recept

  • Maak de wortelen schoon, schil deze, was de wortelen en snijd deze in grove stukken
  • Pel de uien en snijd deze in stevige plakken
  • Snijd het rundvlees in kleine blokjes
  • Neem een grote pan en doe hierin de wortelen, de ui en het rundvlees en schep alles door elkaar
  • Voeg water toe met wat zout, net zoveel totdat alles net onder staat
  • Breng de hutspot aan de kook
  • Pel de teentjes knoflook, snijd het spek en voeg deze toe aan de hutspot
  • Maak het Spaanse pepertje schoon en snijd deze in ringen. Verwijder eventueel de zaadjes als de hutspot niet te scherp of te heet van smaak mag zijn
  • Voeg de peper ringetjes ook toe aan de hutspot en leg hierna het deksel op de pan
  • Laat hierna de hutspot vooral lang stoven, zachtjes koken op heel laag vuur, voor ongeveer 4 tot 5 uur
  • Leg een half uur voor het einde van de kooktijd hutspot, de geschilde en gewassen aardappelen in deze pan en laat deze meekoken
  • Het rundvlees is hierna geheel zacht en gaar gekookt
  • Stamp alle ingrediënten door elkaar met de pureestamper
  • Breng hierna het hutspot recept eventueel nog wat verder op smaak met wat peper en zout, naar eigen wens

Hutspot Recept Tips

  • Teveel hutspot gemaakt? Dat is helemaal niet erg, warm deze de volgende dag zachtjes op in de koekenpan, met een klontje boter, en de hutspot zal zo mogelijk nog lekkerder smaken, en smeuïger zijn geworden.
  • Ook is het heel goed mogelijk deze hutspot de volgende dag ‘gewoon’ op te warmen in de magnetron, ongeveer één minuut
  • Jus over de hutspot is super, gebruik hiervoor gerust de jus van het vlees van de vorige dag, of houd hier rekening mee, door wat extra jus te maken
dec 042013
 

Hutspot met Bruine Bonen

Hutspot met Bruine Bonen – Een heerlijk winterse stamppot van hutspot met bruine bonen. De combinatie is echt heel lekker, voor een totaal andere hutspot. Wel met aardappels en ui, maar ook met wat kruiden en mosterd, plus uiteraard bruine bonen.

Hutspot met Bruine Bonen Ingrediënten

Voor 4 tot 6 personen

  • 1 kilo winterwortelen
  • 750 gram aardappelen
  • 400 gram runderlappen
  • 2 uien
  • 1 potje of blikje bruine bonen van een kwart liter
  • 1 tot 2 eetlepels mosterd
  • 40 gram boter of margarine
  • 1 blaadje laurier
  • 2 theelepels tijm
  • 1/2 theelepel kruidnagelpoeder
  • 1 bouillontablet
  • enkele druppels Worcestersaus
  • nootmuskaat
  • peper en zout naar eigen smaak

Hutspot met Bruine Bonen Recept

  • Bestrooi de runderlappen met wat peper, zout en nootmuskaat en bestrijk het vlees hierna met wat mosterd
  • Zet een grote pan op het vuur en verhit hierin de boter of de margarine en bak het vlees rondom bruin
  • Pel en snipper 1 ui
  • Voeg de uiensnippers, het laurierblaadje, de tijm en de kruidnagelpoeder toe aan de runderlappen
  • Leg het deksel op de pan en laat het vlees op zacht vuur rustig gaar worden in ongeveer anderhalf uur
  • Maak de wortelen schoon, schrap deze en snijd de wortelen in plakjes of blokjes
  • Pel en snipper de andere ui en snijd deze in stukjes
  • Schil de aardappelen, was deze en snijd de aardappelen in ongeveer gelijke stukken
  • Voeg na de anderhalf uur bakken van het vlees, de wortelen, uiensnippers, de aardappelen en een bouillontabletje toe
  • Kook nu de hutspot gaar in 30 minuten
  • Haal hierna het vlees uit de pan en snijd dit in stukjes of plakjes
  • Stamp de wortelen, de aardappelen en de uien goed door elkaar
  • Laat de bruine bonen uit pot of blik uitlekken
  • Voeg nu de bruine bonen toe aan de hutspot met bruine bonen
  • Voeg ook een paar druppeltjes Worcestersaus toe aan de hutspot
  • Schep alles voorzichtig om en laat de hutspot nog even doorwarmen
  • Serveer de hutspot met bruine bonen op grote borden en leg er de plakjes vlees bovenop

Meer winterse recepten met Bruine Bonen

  • Bruine Bonensoep - Allerlei lekkere recepten om Bruine Bonensoep te maken
  • Bruine Bonen - Bruine Bonen koken, bruine bonenschotels en meer recepten met bruine bonen
 Posted by at 3:13 am
nov 152013
 

Pittige Hutspot

Pittige Hutspot – Een lekker pittig hutspot recept, maar zonder dat er extra zout wordt gebruikt. Wat knoflook en een klein Spaans pepertje zorgen voor de pittigheid! Dit is een ouderwetse hutspot, die vooral lang moet stoven om alle ingrediënten door en door gaar te laten worden.

Pittige Hutspot Ingrediënten

Voor 4 tot 6 personen als hoofdmaaltijd

  • 500 gram winterwortel
  • 300 gram ui
  • 500 gram aardappels
  • 750 gram rundvlees
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram vet spek
  • 1 Spaanse peper (klein)

Pittige Hutspot Recept

  • Schil de wortelen, maak deze schoon en snijd de wortelen in grove stukken
  • Pel de uien en snijd deze ook in grove plakken of stukken
  • Snijd het rundvlees in blokjes
  • Leg de wortelen, de uien en het vlees in een grote pan en schep het goed door elkaar
  • Voeg hieraan een klein beetje zout toe en water, zodat alles net onder staat
  • Voeg hierna de gepelde teentjes knoflook toe, het spek, het Spaanse pepertje (in stukjes gesneden) en leg het deksel op de pan
  • Laat de hutspot nu ongeveer vier uur heel zachtjes stoven, langer mag ook!
  • Leg een half uur voor het einde van de kooktijd van de hutspot de geschilde en gewassen aardappels in de pan en laat deze meekoken
  • Als alle ingrediënten gaar zijn en het vlees heel zacht is geworden, zet dan het vuur uit en stamp de hutspot goed door elkaar
  • Breng de hutspot eventueel nog wat verder op smaak met wat zout en peper

Pittige Hutspot Tip

  • Dit recept pittige hutspot is, als er hutspot overblijft, heerlijk om deze de volgende dag nog een keertje te eten. Even opbakken in de koekenpan met een klein klontje boter of in de oven!
nov 012013
 

Hutspot met Spek

Hutspot met Spek, een lekker recept stevige hutspot met spek en piccalilly.

Hutspot met Spek Ingrediënten

Voor 4 tot 6 personen

  • 1,5 kilo kruimige aardappels
  • 1 kilo winter wortelen (peen)
  • 500 gram ui
  • 100 gram magere spekblokjes
  • 1 dl. melk
  • 1 rookworst

Hutspot met Spek Recept

  • Schil de aardappelen, was deze en snijd ze in ongeveer gelijke stukken
  • Schil de winter wortelen, was deze en snijd de wortelen in kleine blokjes
  • Pel de uien en snijd er ringetjes of snippers van
  • Neem een grote pan en doe alle ingrediënten hierin: de wortelen, de uien en de aardappelen
  • Kook alles in ongeveer 25 minuten tot een half uurtje gaar
  • Zet in de tussentijd een (steel)pannetje op het vuur met water dat tegen de kook aan is en wel hierin de rookworst, meestal duurt dit ongeveer 20 minuten
  • Bak de spekjes uit
  • Als de aardappelen, de wortel en de uien mooi zacht zijn gekookt, giet deze af
  • Voeg de melk toe aan het mengsel en stamp de aardappelen, wortelen en de uien goed door elkaar, totdat er een smeuïge massa ontstaat
  • Voeg de uitgebakken spekjes toe aan de hutspot met spek
  • Voeg de piccallilly toe aan de hutspot en roer alles nog even goed door elkaar
  • Maak de hutspot met spek eventueel nog verder op smaak met wat peper en/of zout
  • Schep de hutspot op de borden en leg er een stukje rookworst naast
  • Serveer de hutspot met spek zo warm mogelijk

Hutspot met Spek Tip

  • De piccalilly in dit hutspot recept kan worden weggelaten, deze zorgt voor een fris zuurtje aan de hutspot. Wie dit liever niet wil, laat het dan gewoon weg – de hutspot is dan wat meer traditioneel, maar zeker niet minder lekker
okt 242013
 

Hutspot van Gent

Hutspot van Gent – Een uitgebreid hutspot recept, met winterpeen, aardappelen, ui, prei, knolselderij, pastinaak en koolraap. Met veel vlees. Een bijzonder lekker hutspot recept, uit België.

Hutspot van Gent Ingrediënten

Voor ongeveer 8 personen als hoofdmaaltijd – of als lekker hutspot recept voor twee dagen

  • 3 grote winterwortelen
  • 500 gram runderschenkel
  • 250 gram doorregen spek
  • 1 varkenspoot
  • 1/2 liter water
  • 2 preien
  • 1 koolraap
  • 1 pastinaak
  • 1 kleine knolselderij
  • 1 kilo aardappelen
  • 1 savooiekool
  • 1 blaadje laurier
  • 2 kruidnagels
  • peper en zout naar eigen smaak

Hutspot van Gent Recept

  • Neem een grote braadpan en breng hierin het water aan de kook
  • Voeg al het vlees toe en de kruiden
  • Schuim het vlees af en toe af, en laat het goed gaar worden in ongeveer 2 uur, met het deksel op de pan
  • Schil intussen de aardappelen, was deze en snijd de aardappelen in blokjes
  • Schil de wortelen en de koolraap en snijd deze ook in blokjes
  • Was de preien goed en snijd deze in ringen of halve ringen
  • Schil de pastinaak, was deze en snijd de pastinaak in plakjes
  • Doe hetzelfde met de knolselderij, schillen, wassen en in blokjes snijden
  • Voeg deze groenten na 2 uur toe aan de pan met het vlees en laat deze een half uur meekoken
  • Was de savooiekool en snijd deze in reepjes
  • Voeg de aardappelblokjes en de reepjes savooiekool toe aan de Hutspot van Gent
  • Laat de aardappels meekoken plus de savooiekool voor ongeveer 20 minuten
  • Als ook de aardappels gaar zijn, haal het vlees uit de pan
  • Haal het bot van de varkenspoot en snijd dit fijn
  • Doe hetzelfde met het schenkelvlees en snijd het spek in plakjes
  • Giet hierna de hutspot van Gent af, vang het vocht op
  • Stamp alles goed door elkaar tot een echte hutspot en voeg zo nodig het opgevangen kookvocht (bouillon) toe om dit hutspot recept lekker smeuig te maken
okt 202013
 

Hutspot Speciaal

Hutspot Speciaal – Hutspot maken, maar dan anders, een hutspot recept met oosterse ingrediënten als extra’s.

Hutspot Speciaal Ingrediënten

Voor 4 personen hutspot als hoofdmaaltijd

  • 1 kilo aardappelen
  • 1 kruidenbouillontablet
  • 750 gram panklare hutspotgroenten (winterpeen en ui)
  • 1 zakje mix voor nasi goreng
  • 100 gram taugé
  • 25 gram boter
  • sambal oelek
  • peper, zout
  • 3 eetlepels seroendeng
  • atjar tjampoer

Hutspot Speciaal Recept

  • Schil de aardappelen, was deze en snijd de aardappelen in ongeveer gelijke stukken
  • Los een kruidenbouillontabletje op in ongeveer vier dl. water en kook de hutspotgroenten hierin tien minuten
  • Voeg hierna de aardappelen toe en breng het, met het deksel op de pan, op hoog vuur aan de kook
  • Zodra de groenten en de aardappelen (weer) aan de kook zijn, temper het vuur en het geheel in ongeveer 20 minuten gaar
  • Wel in de tussentijd de nasimix volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • Was de taugé
  • Giet de groenten af en bewaar de bouillon
  • Stamp de groenten met wat boter en een scheutje van de bouillon doorelkaar
  • Schep de gewelde nasimix en de taugé door de hutspot en breng deze op smaak met sambal, peper en zout naar eigen smaak
  • Doe de hutspot speciaal in een schaal en strooi de seroendeng erover.
  • Serveer deze hutspot speciaal met atjar tjampoer

Hutspot Speciaal Tip

  • Een oosters gekruide gehaktbal of speklap maakt dit hutspot speciaal recept helemaal af
sep 192013
 

Hutspot met Lamsvlees en Kaas

Hutspot met Lamsvlees en Kaas is een heerlijk apart recept hutspot maken. Uiteraard met wortelen, aardappelen en uien, maar dit keer met lamsbout en geraspte kaas erbij.

Hutspot met Lamsvlees en Kaas Ingrediënten

Voor 4 tot 6 personen

  • 1,5 kilo aardappelen
  • 500 gram lamsbout, zonder bot
  • 1 kilo hutspot groenten, kant en klaar (met uien)
  • 1 gedroogd Spaans pepertje
  • 1 blaadje laurier
  • 75 gram geraspte oude kaas
  • 50 gram boter
  • zout en peper

Hutspot met Lamsvlees en Kaas Recept

  • Schil de aardappelen, was deze en snijd de aardappelen in stukken van ongeveer gelijke grootte
  • Bewaar de aardappelen tot gebruik onder water
  • Snijd het lamsbout vlees in stukjes
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de stukjes lam rondom bruin
  • Schenk er hierna zoveel water bij, totdat het vlees ongeveer één centimeter onder staat
  • Voeg hieraan toe: één theelepel zout, 1/2 theelepel peper, het gedroogde pepertje en het blaadje laurier
  • Leg de uitgelekte aardappelen en de wortelen en de uien op het vlees
  • Breng de hutspot schotel opnieuw aan de kook en laat de hutspot met het deksel op de pan ongeveer een half uur tot 40 minuten heel zachtjes gaar worden in de pan
  • Giet hierna het kookvocht af en vang het op
  • Haal het laurierblaadje en het pepertje uit de hutspot
  • Stamp de hutspot en het vlees door elkaar met een pureestamper
  • Voeg ongeveer 1,5 dl. van het kookvocht toe aan de stamppot, zodat de hutspot mooi smeuïg wordt
  • Breng de hutspot op smaak met zout en peper en strooi de geraspte kaas er over of geef deze er apart bij
sep 112013
 

Wortelen Koken

Wortelen Koken – Op een heel eenvoudige manier winterwortelen koken, met daaraan toegevoegd een klein klontje boter, wat bindmiddel en verse peterselie.

Wortelen Koken Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 kilo winterwortelen
  • 15 gram boter
  • aardappelmeel of maizena
  • zout
  • gehakte peterselie

Wortelen Koken Recept

  • Schrap of schil de winterwortelen en snijd de beide uiteinden weg
  • Was de wortelen
  • Snijd de wortelen in plakjes of in blokjes
  • Zet een pan water op het vuur met een bodempje water, waaraan wat zout is toegevoegd
  • Breng deze aan de kook en voeg de wortelen toe
  • Zodra de wortelen koken, zet het vuur laag en kook de wortelen gaar in ongeveer 20 tot 25 minuten
  • Giet de wortelen af en roer het klontje boter door de wortelen
  • Neem een klein kommetje en doe hierin een eetlepel aardappelmeel of maizena, voeg hier wat water aan toe en roer dit tot een papje
  • Voeg het aardappelmeel of de maizena toe aan de gekookte wortelen
  • Strooi er vlak voor het serveren wat fijn gehakte peterselie over