dec 132013
 

Hutspot Recept

Hutspot Recept  - Een lekker hutspot recept, uiteraard met winterpeen, gekookte aardappels en ui, maar ook met wat extra ingrediënten, zoals een knoflookje, wat spekjes en 1 klein Spaans pepertje voor de pit. Een hutspot recept volgens grootmoeder, dus lekker lang stoven op laag vuur om alle smaken heerlijk in elkaar te laten trekken.

Hutspot Recept Ingrediënten

Voor 4 tot 6 personen hutspot maken – voor een grote pan hutspot

  • 400 gram winterwortelen (winterpeen)
  • 250 gram uien
  • 400 gram aardappelen
  • 1 kilo rundvlees
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram vet spek
  • 1 Spaans pepertje
  • zout en peper

Hutspot Recept

  • Maak de wortelen schoon, schil deze, was de wortelen en snijd deze in grove stukken
  • Pel de uien en snijd deze in stevige plakken
  • Snijd het rundvlees in kleine blokjes
  • Neem een grote pan en doe hierin de wortelen, de ui en het rundvlees en schep alles door elkaar
  • Voeg water toe met wat zout, net zoveel totdat alles net onder staat
  • Breng de hutspot aan de kook
  • Pel de teentjes knoflook, snijd het spek en voeg deze toe aan de hutspot
  • Maak het Spaanse pepertje schoon en snijd deze in ringen. Verwijder eventueel de zaadjes als de hutspot niet te scherp of te heet van smaak mag zijn
  • Voeg de peper ringetjes ook toe aan de hutspot en leg hierna het deksel op de pan
  • Laat hierna de hutspot vooral lang stoven, zachtjes koken op heel laag vuur, voor ongeveer 4 tot 5 uur
  • Leg een half uur voor het einde van de kooktijd hutspot, de geschilde en gewassen aardappelen in deze pan en laat deze meekoken
  • Het rundvlees is hierna geheel zacht en gaar gekookt
  • Stamp alle ingrediënten door elkaar met de pureestamper
  • Breng hierna het hutspot recept eventueel nog wat verder op smaak met wat peper en zout, naar eigen wens

Hutspot Recept Tips

  • Teveel hutspot gemaakt? Dat is helemaal niet erg, warm deze de volgende dag zachtjes op in de koekenpan, met een klontje boter, en de hutspot zal zo mogelijk nog lekkerder smaken, en smeuïger zijn geworden.
  • Ook is het heel goed mogelijk deze hutspot de volgende dag ‘gewoon’ op te warmen in de magnetron, ongeveer één minuut
  • Jus over de hutspot is super, gebruik hiervoor gerust de jus van het vlees van de vorige dag, of houd hier rekening mee, door wat extra jus te maken
dec 042013
 

Hutspot met Bruine Bonen

Hutspot met Bruine Bonen – Een heerlijk winterse stamppot van hutspot met bruine bonen. De combinatie is echt heel lekker, voor een totaal andere hutspot. Wel met aardappels en ui, maar ook met wat kruiden en mosterd, plus uiteraard bruine bonen.

Hutspot met Bruine Bonen Ingrediënten

Voor 4 tot 6 personen

  • 1 kilo winterwortelen
  • 750 gram aardappelen
  • 400 gram runderlappen
  • 2 uien
  • 1 potje of blikje bruine bonen van een kwart liter
  • 1 tot 2 eetlepels mosterd
  • 40 gram boter of margarine
  • 1 blaadje laurier
  • 2 theelepels tijm
  • 1/2 theelepel kruidnagelpoeder
  • 1 bouillontablet
  • enkele druppels Worcestersaus
  • nootmuskaat
  • peper en zout naar eigen smaak

Hutspot met Bruine Bonen Recept

  • Bestrooi de runderlappen met wat peper, zout en nootmuskaat en bestrijk het vlees hierna met wat mosterd
  • Zet een grote pan op het vuur en verhit hierin de boter of de margarine en bak het vlees rondom bruin
  • Pel en snipper 1 ui
  • Voeg de uiensnippers, het laurierblaadje, de tijm en de kruidnagelpoeder toe aan de runderlappen
  • Leg het deksel op de pan en laat het vlees op zacht vuur rustig gaar worden in ongeveer anderhalf uur
  • Maak de wortelen schoon, schrap deze en snijd de wortelen in plakjes of blokjes
  • Pel en snipper de andere ui en snijd deze in stukjes
  • Schil de aardappelen, was deze en snijd de aardappelen in ongeveer gelijke stukken
  • Voeg na de anderhalf uur bakken van het vlees, de wortelen, uiensnippers, de aardappelen en een bouillontabletje toe
  • Kook nu de hutspot gaar in 30 minuten
  • Haal hierna het vlees uit de pan en snijd dit in stukjes of plakjes
  • Stamp de wortelen, de aardappelen en de uien goed door elkaar
  • Laat de bruine bonen uit pot of blik uitlekken
  • Voeg nu de bruine bonen toe aan de hutspot met bruine bonen
  • Voeg ook een paar druppeltjes Worcestersaus toe aan de hutspot
  • Schep alles voorzichtig om en laat de hutspot nog even doorwarmen
  • Serveer de hutspot met bruine bonen op grote borden en leg er de plakjes vlees bovenop

Meer winterse recepten met Bruine Bonen

  • Bruine Bonensoep - Allerlei lekkere recepten om Bruine Bonensoep te maken
  • Bruine Bonen - Bruine Bonen koken, bruine bonenschotels en meer recepten met bruine bonen
 Posted by at 3:13 am
nov 152013
 

Pittige Hutspot

Pittige Hutspot – Een lekker pittig hutspot recept, maar zonder dat er extra zout wordt gebruikt. Wat knoflook en een klein Spaans pepertje zorgen voor de pittigheid! Dit is een ouderwetse hutspot, die vooral lang moet stoven om alle ingrediënten door en door gaar te laten worden.

Pittige Hutspot Ingrediënten

Voor 4 tot 6 personen als hoofdmaaltijd

  • 500 gram winterwortel
  • 300 gram ui
  • 500 gram aardappels
  • 750 gram rundvlees
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram vet spek
  • 1 Spaanse peper (klein)

Pittige Hutspot Recept

  • Schil de wortelen, maak deze schoon en snijd de wortelen in grove stukken
  • Pel de uien en snijd deze ook in grove plakken of stukken
  • Snijd het rundvlees in blokjes
  • Leg de wortelen, de uien en het vlees in een grote pan en schep het goed door elkaar
  • Voeg hieraan een klein beetje zout toe en water, zodat alles net onder staat
  • Voeg hierna de gepelde teentjes knoflook toe, het spek, het Spaanse pepertje (in stukjes gesneden) en leg het deksel op de pan
  • Laat de hutspot nu ongeveer vier uur heel zachtjes stoven, langer mag ook!
  • Leg een half uur voor het einde van de kooktijd van de hutspot de geschilde en gewassen aardappels in de pan en laat deze meekoken
  • Als alle ingrediënten gaar zijn en het vlees heel zacht is geworden, zet dan het vuur uit en stamp de hutspot goed door elkaar
  • Breng de hutspot eventueel nog wat verder op smaak met wat zout en peper

Pittige Hutspot Tip

  • Dit recept pittige hutspot is, als er hutspot overblijft, heerlijk om deze de volgende dag nog een keertje te eten. Even opbakken in de koekenpan met een klein klontje boter of in de oven!
nov 012013
 

Hutspot met Spek

Hutspot met Spek, een lekker recept stevige hutspot met spek en piccalilly.

Hutspot met Spek Ingrediënten

Voor 4 tot 6 personen

  • 1,5 kilo kruimige aardappels
  • 1 kilo winter wortelen (peen)
  • 500 gram ui
  • 100 gram magere spekblokjes
  • 1 dl. melk
  • 1 rookworst

Hutspot met Spek Recept

  • Schil de aardappelen, was deze en snijd ze in ongeveer gelijke stukken
  • Schil de winter wortelen, was deze en snijd de wortelen in kleine blokjes
  • Pel de uien en snijd er ringetjes of snippers van
  • Neem een grote pan en doe alle ingrediënten hierin: de wortelen, de uien en de aardappelen
  • Kook alles in ongeveer 25 minuten tot een half uurtje gaar
  • Zet in de tussentijd een (steel)pannetje op het vuur met water dat tegen de kook aan is en wel hierin de rookworst, meestal duurt dit ongeveer 20 minuten
  • Bak de spekjes uit
  • Als de aardappelen, de wortel en de uien mooi zacht zijn gekookt, giet deze af
  • Voeg de melk toe aan het mengsel en stamp de aardappelen, wortelen en de uien goed door elkaar, totdat er een smeuïge massa ontstaat
  • Voeg de uitgebakken spekjes toe aan de hutspot met spek
  • Voeg de piccallilly toe aan de hutspot en roer alles nog even goed door elkaar
  • Maak de hutspot met spek eventueel nog verder op smaak met wat peper en/of zout
  • Schep de hutspot op de borden en leg er een stukje rookworst naast
  • Serveer de hutspot met spek zo warm mogelijk

Hutspot met Spek Tip

  • De piccalilly in dit hutspot recept kan worden weggelaten, deze zorgt voor een fris zuurtje aan de hutspot. Wie dit liever niet wil, laat het dan gewoon weg – de hutspot is dan wat meer traditioneel, maar zeker niet minder lekker
okt 242013
 

Hutspot van Gent

Hutspot van Gent – Een uitgebreid hutspot recept, met winterpeen, aardappelen, ui, prei, knolselderij, pastinaak en koolraap. Met veel vlees. Een bijzonder lekker hutspot recept, uit België.

Hutspot van Gent Ingrediënten

Voor ongeveer 8 personen als hoofdmaaltijd – of als lekker hutspot recept voor twee dagen

  • 3 grote winterwortelen
  • 500 gram runderschenkel
  • 250 gram doorregen spek
  • 1 varkenspoot
  • 1/2 liter water
  • 2 preien
  • 1 koolraap
  • 1 pastinaak
  • 1 kleine knolselderij
  • 1 kilo aardappelen
  • 1 savooiekool
  • 1 blaadje laurier
  • 2 kruidnagels
  • peper en zout naar eigen smaak

Hutspot van Gent Recept

  • Neem een grote braadpan en breng hierin het water aan de kook
  • Voeg al het vlees toe en de kruiden
  • Schuim het vlees af en toe af, en laat het goed gaar worden in ongeveer 2 uur, met het deksel op de pan
  • Schil intussen de aardappelen, was deze en snijd de aardappelen in blokjes
  • Schil de wortelen en de koolraap en snijd deze ook in blokjes
  • Was de preien goed en snijd deze in ringen of halve ringen
  • Schil de pastinaak, was deze en snijd de pastinaak in plakjes
  • Doe hetzelfde met de knolselderij, schillen, wassen en in blokjes snijden
  • Voeg deze groenten na 2 uur toe aan de pan met het vlees en laat deze een half uur meekoken
  • Was de savooiekool en snijd deze in reepjes
  • Voeg de aardappelblokjes en de reepjes savooiekool toe aan de Hutspot van Gent
  • Laat de aardappels meekoken plus de savooiekool voor ongeveer 20 minuten
  • Als ook de aardappels gaar zijn, haal het vlees uit de pan
  • Haal het bot van de varkenspoot en snijd dit fijn
  • Doe hetzelfde met het schenkelvlees en snijd het spek in plakjes
  • Giet hierna de hutspot van Gent af, vang het vocht op
  • Stamp alles goed door elkaar tot een echte hutspot en voeg zo nodig het opgevangen kookvocht (bouillon) toe om dit hutspot recept lekker smeuig te maken
okt 202013
 

Hutspot Speciaal

Hutspot Speciaal – Hutspot maken, maar dan anders, een hutspot recept met oosterse ingrediënten als extra’s.

Hutspot Speciaal Ingrediënten

Voor 4 personen hutspot als hoofdmaaltijd

  • 1 kilo aardappelen
  • 1 kruidenbouillontablet
  • 750 gram panklare hutspotgroenten (winterpeen en ui)
  • 1 zakje mix voor nasi goreng
  • 100 gram taugé
  • 25 gram boter
  • sambal oelek
  • peper, zout
  • 3 eetlepels seroendeng
  • atjar tjampoer

Hutspot Speciaal Recept

  • Schil de aardappelen, was deze en snijd de aardappelen in ongeveer gelijke stukken
  • Los een kruidenbouillontabletje op in ongeveer vier dl. water en kook de hutspotgroenten hierin tien minuten
  • Voeg hierna de aardappelen toe en breng het, met het deksel op de pan, op hoog vuur aan de kook
  • Zodra de groenten en de aardappelen (weer) aan de kook zijn, temper het vuur en het geheel in ongeveer 20 minuten gaar
  • Wel in de tussentijd de nasimix volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • Was de taugé
  • Giet de groenten af en bewaar de bouillon
  • Stamp de groenten met wat boter en een scheutje van de bouillon doorelkaar
  • Schep de gewelde nasimix en de taugé door de hutspot en breng deze op smaak met sambal, peper en zout naar eigen smaak
  • Doe de hutspot speciaal in een schaal en strooi de seroendeng erover.
  • Serveer deze hutspot speciaal met atjar tjampoer

Hutspot Speciaal Tip

  • Een oosters gekruide gehaktbal of speklap maakt dit hutspot speciaal recept helemaal af
sep 192013
 

Hutspot met Lamsvlees en Kaas

Hutspot met Lamsvlees en Kaas is een heerlijk apart recept hutspot maken. Uiteraard met wortelen, aardappelen en uien, maar dit keer met lamsbout en geraspte kaas erbij.

Hutspot met Lamsvlees en Kaas Ingrediënten

Voor 4 tot 6 personen

  • 1,5 kilo aardappelen
  • 500 gram lamsbout, zonder bot
  • 1 kilo hutspot groenten, kant en klaar (met uien)
  • 1 gedroogd Spaans pepertje
  • 1 blaadje laurier
  • 75 gram geraspte oude kaas
  • 50 gram boter
  • zout en peper

Hutspot met Lamsvlees en Kaas Recept

  • Schil de aardappelen, was deze en snijd de aardappelen in stukken van ongeveer gelijke grootte
  • Bewaar de aardappelen tot gebruik onder water
  • Snijd het lamsbout vlees in stukjes
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de stukjes lam rondom bruin
  • Schenk er hierna zoveel water bij, totdat het vlees ongeveer één centimeter onder staat
  • Voeg hieraan toe: één theelepel zout, 1/2 theelepel peper, het gedroogde pepertje en het blaadje laurier
  • Leg de uitgelekte aardappelen en de wortelen en de uien op het vlees
  • Breng de hutspot schotel opnieuw aan de kook en laat de hutspot met het deksel op de pan ongeveer een half uur tot 40 minuten heel zachtjes gaar worden in de pan
  • Giet hierna het kookvocht af en vang het op
  • Haal het laurierblaadje en het pepertje uit de hutspot
  • Stamp de hutspot en het vlees door elkaar met een pureestamper
  • Voeg ongeveer 1,5 dl. van het kookvocht toe aan de stamppot, zodat de hutspot mooi smeuïg wordt
  • Breng de hutspot op smaak met zout en peper en strooi de geraspte kaas er over of geef deze er apart bij
sep 112013
 

Wortelen Koken

Wortelen Koken – Op een heel eenvoudige manier winterwortelen koken, met daaraan toegevoegd een klein klontje boter, wat bindmiddel en verse peterselie.

Wortelen Koken Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 kilo winterwortelen
  • 15 gram boter
  • aardappelmeel of maizena
  • zout
  • gehakte peterselie

Wortelen Koken Recept

  • Schrap of schil de winterwortelen en snijd de beide uiteinden weg
  • Was de wortelen
  • Snijd de wortelen in plakjes of in blokjes
  • Zet een pan water op het vuur met een bodempje water, waaraan wat zout is toegevoegd
  • Breng deze aan de kook en voeg de wortelen toe
  • Zodra de wortelen koken, zet het vuur laag en kook de wortelen gaar in ongeveer 20 tot 25 minuten
  • Giet de wortelen af en roer het klontje boter door de wortelen
  • Neem een klein kommetje en doe hierin een eetlepel aardappelmeel of maizena, voeg hier wat water aan toe en roer dit tot een papje
  • Voeg het aardappelmeel of de maizena toe aan de gekookte wortelen
  • Strooi er vlak voor het serveren wat fijn gehakte peterselie over
aug 182013
 

Hutspot met Klapstuk

Hutspot met Klapstuk – Een heerlijk ouderwets hutspot recept, met klapstuk en wat boter. Een eenvoudig hutspot recept, maar met name de klapstuk heeft wel de nodige gaartijd: Anderhalf tot twee uur.

Hutspot met Klapstuk Ingrediënten

Voor 4 personen Hutspot met Klapstuk – hoofdgerecht

  • 1 kilo winter wortelen, schoongemaakt en in grove stukken gesneden
  • 400 tot 500 gram klapstuk
  • 1 tot 1,5 kilo aardappelen, gewassen, in stukken gesneden
  • 500 gram uien, gepeld en in grove ringen gesneden
  • boter of margarine
  • zout

Hutspot met Klapstuk Recept

  • Doe de klapstuk in een pan en zet deze op met nét zoveel water totdat deze precies onder staat
  • Voeg wat zout toe
  • Laat de klapstuk voor ongeveer anderhalf tot twee uur rustig koken, op laag vuur
  • Als het vlees mooi (bijna) gaar is, voeg de aardappelen toe en de wortelen
  • Verdeel hierover de uien
  • Voeg wat zout toe
  • Laat de hutspot met klapstuk een half uur op zacht vuur gaar stoven
  • Neem hierna de klapstuk uit de pan, maar laat het bak- of kookvocht zoveel mogelijk achter in de pan met aardappelen en wortels
  • Stamp de hutspot fijn met een pureestamper, zodat de aardappelen en de wortelen goed gemengd worden
  • Voeg wat boter of margarine toe aan de hutspot
  • Snijd de klapstuk in plakjes of blokjes
  • Dien de hutspot zo warm mogelijk op, met de klapstuk
jul 312013
 

Hutspot met Rundvlees

Hutspot met Rundvlees – een totaal niet traditioneel hutspot recept! Dit is een echte stoofschotel, waarbij de hutspot vooral lang moet stoven. Door het pepertje en de knoflook krijgt de hutspot ook een veel hetere en pittigere smaak dan de ‘gewone’ hutspot, die gemaakt is op basis van enkel wortelen, uien en aardappelen.

Hutspot met Rundvlees Ingrediënten

Voor 4 personen als hoofdgerecht

  • 500 gram winterwortels
  • 250 gram uien
  • 500 gram rundvlees
  • 500 gram aardappelen
  • 100 gram vet spek
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 klein Spaans pepertje
  • zout en peper

Hutspot met Rundvlees Recept

  • Maak de wortelen schoon, schil of schrap deze en snijd de wortelen in grove stukken
  • Pel de uien en snijd ze in dikke plakken
  • Snijd het rundvlees in stevige dobbelstenen
  • Neem een grote pan, doe hierin de wortelen, de uien en het rundvlees en schep het wat door elkaar
  • Voeg water toe totdat alles net onder staat plus wat zout
  • Doe de gepelde teentjes knoflook erbij, het spek, het Spaanse pepertje en doe het deksel op de pan
  • Laat de hutspot nu zo’n vier uur stoven, op het laagste pitje
  • Voeg een half uur voor het einde van de kooktijd de geschilde, gewassen en in stukken gesneden aardappels toe
  • Als ook de aardappels gaar zijn, stamp dan alles door elkaar en de hutspot met rundvlees, pepertje, knoflook is klaar